Stäng

Vikingsunbloggen

SATAKE HOUCHO

Ända sedan samurajsvärdens tid har de vassaste knivarna kommit från Japan.
I Satakes sortiment finns flera knivserier samt skalare, tekannor, våtstenar med mera.

 

Varumärket Satake introducerades i Sverige 1998 och har blivit en favorit i många hem, men är också en stor favorit hos flera proffesionella kockar,
till exempel Årets kock-jurymedlemmen Håkan Thörnström från Thörnströms Kök.

 

Knivar från Satake är som en dröm att jobba med och är väldigt lätta att underhålla.

 

 

 

Serien Houcho (Kniv på Japanska) som trots sitt låga pris och diskreta design är en kniv som har en rakbladsvass egg,
är fjäderlätt och överlever i generationer om man sköter om dem. All fokus har lagts på att ta fram ett riktigt kvalitativt blad med ett enkelt,
men funktionellt skaft. Houcho är en riktig storsäljare.

 

Knivarna tillverkas på fabriken i Seki City, Japan. Seki City kallas även för Knivens Huvudstad.

 • Material: Hi Carbon Steel
 • Slipvinkel 15 grader
 • Handtag i magnoliaträ
 • Slipas med sten eller keramiskt bryne

Satake Houcho finns i följande modeller;

 • Petty / Skalkniv 12 cm
 • Nakiri / Grönsakskniv 16 cm
 • Gyuto / Kockkniv 17 cm
 • Hakata / Kockkniv 17 cm
 • Santoku / Kockkniv 17 cm
 • Filékniv, flexibel 17 cm
 • Gyuto / Kockkniv 21 cm
 • Sashimi / Slicer 21 cm
 • Brödkniv 24 cm

SE ALLA VÅRA PRODUKTER I HOUCHO-SERIEN HÄR>>

 

 

 

OM SATAKE CUTLERY MFG CO LTD

 

Seki-City har en lång historia av svärd- och knivtillverkning. Det sägs att tillverkningen här inleddesi Kamakura-eran av svärdsmästaren "Motoshige".
Under den eran fanns det över 300 svärdsmeder i Seki City. Sedan dess har platsen varit framgångsrik inom just svärd- & knivtillverkning och kallas idag Knivens Huvudstad.

 

Yasuyoshi Satake och hans son Yoshiro Satake grundade SATAKE CUTLERY år 1947 i Seki City, Japan. Sedan dess har Satake med upprepade tekniska innovationer gjort
produkter som matchar tiderna i syfte att skapa bättre och bättre knivblad.

 

 

Admin den 10 september 2020

SATAKE STEKPANNA GJUTJÄRN+NON-STICK

 

 

 

Satake Cutlery är ett företag med sin bas i Seki City, Japan.

Det hela började med kvalitativa köksknivar, men varumärket Satake har breddats rejält och nu finns allt från japanska bordsgrillar
till grytor, skärbrädor, köksreskap och stekpannor. Allt i vacker och inspirerande gedigen design med tydligt japanska drag.

 

Satake arbetar med en produktlinje som fungerar utmärkt för både proffskockar och hemmakockar.
Funktionalitet, miljö, hållbarhet och design i perfekt hamroni - Japansk stil för nordiska kök.

 

 

Satakes serie stekpannor har fantastiska egenskaper. Stekpannorna är tillverkade i lättviktsgjutjärn med Honeycomb Whitford Xylan-beläggning. 
Whitford Xylan Coating är en patenterad non-stickbeläggning som utklassar allt vi tidigare provat.

 

 

Den knottriga ytan gör att råvaran inte fastnar i pannan och ger utmärkt stekyta.

Stekpannan kombinerar de suveräna egenskaperna hos en gjutjärnspanna med fördelarna av non-stick-beläggning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Admin den 19 maj 2020

SALTSTEN & ANANAS

ANANAS PÅ SALTSTEN
Med jordgubbar & Philadelphiaost

 

Färsk ananas
Färska jordgubbar
Philadelphiaost
Mynta
Rostat bovete (Se recept nedan)
Mynta

 

Magiskt gott - och det kan nog inte bli enklare än så här. Kyl saltstenen i frysen i 30 minuter.

 

Skär munsbitar av ananas, skiva jorgubbarna.

 

Lägg ut ananasbitarna på saltstenen och gnid dem varsamt mot stenen i några sekunder. Vänd dem och klicka på lite Philadelphia. Toppa med skivad jordgubbe, rostat bovete och ett myntablad.

 

Sen är det bara att dela ut gafflar till gästerna, ät direkt från stenen och njut av den mineralrika sältan som möter den fruktiga sötman.

 

Läs mer om vår Saltsten.

 

ROSTAT BOVETE

Skölj helt bovete i kokande vatten i några sekunder och låt dem torka. Rosta sedan bovetet i en torr stekpanna tills de börjar få färg och dofta nötigt. Ringla då på olivolja och flingsalt. Vänd runt med en stekspade och häll över att torka på hushållspapper.

 

Läs mer om våra Stekpannor.

 

 

 

 

Admin den 26 mars 2020 12:55

VÄLJ RÄTT KNIV!

VÄLJ RÄTT KNIV – OAVSETT PRISKLASS

 

Om du ska köpa en kniv bör du ta reda på vilka knivar som ingår i den prisklass du tänkt dig. Det finns knivar för många tusen kronor styck och då gäller det att kunna sålla ut precis vad just du behöver. Dyrast är inte alltid bäst! Det finns riktigt bra knivar för runt 500 kronor. De har ett bra blad, inget krimskrams, och ett klassiskt enkelt trähandtag. De billigare knivarna har oftast mjuka stål som är lätta att slipa upp, men samtidigt inte håller skärpan lika länge som ett hårdare stål.

 

Se filmen här eller läs Knivaklademiens Paul Gustafssons tips nedan;

 

 

Vårt tips på en kockkniv runt 500 kronor är från Satake Houcho-serien. Houcho Santoku är en 17 cm klassisk japansk kockkniv med handtag av Magnolia, enkelt bolster i plast och blad i Hi Carbon steel. Pris: 495 kr Länk till knivserien HOUCHO >>

 

________________________________________________________

 

Vill man ha lite mer komfort, mer balans och dyrare material så får man lägga på ytterligare några hundralappar. Låt oss säga att vi kan tänka oss runt 1000 kronor. Då är vi uppe på en väldigt trevlig nivå och kvalitet. Här är handtagen oftast lite mer påkostade och med lite mer komfort i designen. Bladen är ofta lite hårdare vilket gör att skärpan håller längre.

 

Vårt tips på en kockkniv runt 1000 kronor är från MAC Chef-serien. MAC HB-85 är en 21cm Gyoto, klassisk västerländsk kockkniv med handtag av svartlackerad björk. Den har inget bolster men med ett blad av Molybdenum steel. Pris: 949 kr Länk till knivserien MAC CHEF >>

 

________________________________________________________

 

Säg att vi lägger på lite till och kliver upp på cirka 1500 – 2000 kronor, då har du vad proffsen kostar på sig och det är riktigt inspirerande och lyxigt att ha det även i sitt hemma kök. Givetvis får man lite mer design, bättre material och utformning av både handtag och blad. De dyra knivarna har hårda stål vilket innebär att de är lite svårare att slipa upp, men skärpan är klart mer bestående och klarar av kontinuerligt användande. En stor fördel är att hårdare blad kan slipas mycket tunna. Därmed blir de väldigt vassa.

 

Vårt tips på en kockkniv runt 1500 - 2000 kronor är från Satake Kuro-serien. En 18 cm Kuro Santoku, klassisk japansk kockkniv med handtag av bränt rosenträ, bolster i metall och blad av VG10-stål. Pris: 1695 kr Länk till knivserien KURO >>

 

________________________________________________________

 

Nästa nivå är mellan cirka 3000 – 5000 kronor och då bör du ha ett intresse värdigt knivarnas prestanda och dess smeder. Lyxig design är vanligare desto dyrare knivarna blir, vackra inslag av till exempel mammuttand, renhorn eller andra exklusiva material i handtagen. Damaskusstål i bladet är vanligt i denna prisklass, hårda kärnstål av till exempel SPG2, som är ett mycket hårt pulverstål.

 

Vårt tips på en kockkniv runt 3000 - 5000 kronor är från serien Zanmai Revolution. Revolution Gyuto 21 cm är en vacker klassisk västerländsk kockkniv med handtag av rött eller svart pakka-trä, diamantslipat bolster och blad av SPG2 pulverstål. Pris: 2999 kr Länk till kniversien REVOLUTION >>

 

________________________________________________________

 

När det gäller knivar för över 5000 kronor är egentligen bara en fråga om exklusivare material och design. Nu är vi uppe på en nivå där kniven inte blir bättre eller vassare, bara mer och mer visuellt- och komfortabelt förfinad. Där smeden är en konstnär och kniven är unik. Knivar med rejält samlarvärde. Viktigast av allt är hur du själv upplever kniven. Känn på den, håll den i handen, hitta balansen, känn träslaget i handtaget och tyngfördelningen som passar just dig. Oavsett priset! Den ska ligga bra i just din hand helt enkelt.

 

Lär dig slipa din kniv på våtstenar och sköt om dina knivar noga så håller de i generationer. Skötseln är lika viktig på alla knivar oavsett pris.

 

________________________________________________________

 

Som komplement rekommenderas alla kök att ha en keramisk kniv. Dessa knivar har många fördelar som tillexempel;

 

 • Går att slipa otroligt vassa.
 • Håller skärpan väldigt länge på grund av det hårda materialet.
 • Går att köra i diskmaskin.
 • Korrisionsfria.

 

En bra keramisk kniv är Kyocera Santoku FK-160WH, en 16 cm klassisk japansk kockkniv med ergonomiskt handtag av svart plast och vitt keramiskt blad. Pris: 949 kr 
Länk till KYOCERA KNIVAR >>

 

________________________________________________________

 

 

 

Admin den 18 februari 2020

TAREQS REVANSCH I KOCKARNAS KAMP

Tareq Taylors överlägsenhet i Kockarnas Kamp 2017 imponerade på alla förutom en. Tareq själv tycker just en av insatserna var rent ut sagt pinsam. Detta trots att resultatet i deltävlingen gav honom ytterligare en vinst.

 

 

105 korrekta och godkända skivor rättika skurna på 90 sekunder med förbundna ögon är alltså ett nederlag enligt Kockarnas Kamp-vinnaren. Anledningen? Kniven! I tv-programmet får kockarna inte använda sina egna knivar.

 

Tareq hävdar bestämt att han skulle kunna krossa inte bara sitt eget resultat på 105 skivor, utan även rekordet på 202 skivor som sattes av Håkan Thörnström. Se hur Tareqs revanschlusta ledde honom till ner i en mörk källare med förbundna ögon… Och vad har egentligen hänt med Tareq sedan dess..?

 

 

Tareq Taylor är ambassadör och användare av knivar från Mcusta / Zanmai. Zanmai Revolution är en serie fantastiska knivar med ett mycket tunt blad av tre lager stål med ett kärnstål av SPG2, ett japanskt pulverstål känt för utmärkt motståndskraft mot slitage och korrosion. Hårdhetsnivån är 61HRC med en fantastisk hållbar skärpa.

 

Läs mer om knivarna och hitta din närmsta återförsäljare här >>

 

Den mjuka linjen mellan sidornas supportstål och kärnstålet ger ett otroligt vackert blad med design som påminner om japanska svärd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Admin den 14 maj 2019

FLAME MASTER - DEN NYA SUPERBRÄNNAREN

Flame Master är en proffsbrännare med grillnings/stekningsfunktion, i kockarnas värld kallas den även för en handsalamander. Med munstycket på kan man halstra och steka råvarorna på ett imponerande och läckert vis. Man får en mjukare bränning än av de klassiska brännarna. Önskar man effekten av en klassisk brännare så är det mycket enkelt att montera bort grillmunstycket.

 

Läs mer om produkten här >>

 

Hitta din närmsta återförsäljare här >>

 

 

CROQUE MASTER TOAST

1 st

 

1 tjock skiva Levain (ljust surdegsbröd)
Skivad tomat
Rejäla skivor av riktigt kvalitativ cheddar & Pepper Jack
Rökt skinka
En fin Extra Virgin Olivolja
Dijonsenap
En laddad Satake Flame Master®

 

Drissla olivolja och flingsalt på brödet. Tänd Satake Flame Master®och invänta en låga. Rosta därefter ytan så oljan börjar puttra och fräsa lätt.

 

Bred på dijonsenap, lägg på skinka, tomat och ost. Gratinera med Satake Flame Master®och toppa med några droppar olivolja och lite flingsalt.

 

Servera med en krispig grönsallad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Admin den 14 maj 2019

DEN ÖVERLÄGSNA KNIVSLIPEN

VULKANUS® Professional har fört hantverket knivskärpning till en nivå av perfektion – en perfekt knivslip för både raka och tandade knivblad. Vulkanus erbjuder både slipning och bryning i en och samma enhet. Med en patenterad fjäderteknik och hög kvalitet av rostfria stålkomponenter säkerställs både lång livslängd och säkra livsmedel.

 

 

Läs mer om produkten här >>

 

Hitta en återförsäljare nära dig här >>

 

Knivslipen Vulkanus Professional tog hem FEM PLUS i Aftonbladets stora knivslipstest 2019 och utsågs till klar testvinnare med utmärkt resultat.

”Vinnaren fixar skärpan på två röda”

”Passar europeiska, japanska och sågtandade knivar”

”Det går verkligen fort”.

 

Den bästa slipen för era stålknivar, fungerar även förtandadeknivar. Vulkanus har fört hantverket knivskärpning till en nivå av perfektion – en perfekt knivslipför både raka och tandade knivblad. Än har vi inte testat en ”knivslip” som klarar av att slipa så imponerande som Vulkanus.

 

Att slipa på våtsten är självklart nummer Ett i knivsliparvärlden men det kräver kunskap, övning och praktiserande. Vill du då ha ett enklare alternativ så välj det ”bästa” alternativet i modern tid. Du grundslipar, finslipar och bryner upp eggen i tre enkla steg. Alla steg är separata från varandra vilket gör din slipning väldigt noggrann. Och noggrannhet är viktigt vid slipning - Knivarna blir sylvassa!

 

Något som ärhelt fantastiskt är att denna uppfinning även klarar av tandade blad - och din brödkniv ska även den vara riktigt vass!

 

Testet av Vulkanus med Aftonbladets Jon Hansson i sin helhet;

Vad: Kryss-stål för både slipning av ny egg och underhåll av skärpan.

Passar: 
Europeiska, japanska och sågtandade knivar.

Kommentar:
 De schematiska bilderna på undersidan av manicken visar hur den ska användas men efter visst dividerande kollar vi även en youtube-film. Då är allt kristallklart. Dra med knivspetsen nedåt för grovslipning och ny egg, dra sedan med spetsen uppåt för finputs och dra sedan vågrätt för den sista touchen. Fyra, fem drag av varje sort rekommenderas och då blir den japanska kniven ganska vass och den europeiska något mindre så. Men med upprepad behandling – och det går verkligen fort – plus aningen hårdare tryck är båda knivarna riktigt vassa. Att få till eggen längs bak vid klacken på knivarna och att få ny skärpa på sågtandade knivar kräver någon minuts övning men sedan funkar det fint. Kan diskas i maskin. Dyr men snygg. Finns även i en billigare modell i plast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Admin den 14 maj 2019

RECEPT - CROQUE MASTER TOAST

 

CROQUE MASTER TOAST
1 st

 

1 tjock skiva Levain (ljust surdegsbröd)
Skivad tomat
Rejäla skivor av riktigt kvalitativ cheddar & Pepper Jack
Rökt skinka
En fin Extra Virgin Olivolja
Dijonsenap
En laddad Satake Flame Master®

 

Drissla olivolja och flingsalt på brödet.

 

Tänd Satake Flame Master®och invänta en låga. Rosta därefter ytan så oljan börjar puttra och fräsa lätt.

 

Bred på dijonsenap, lägg på skinka, tomat och ost. Gratinera med Satake Flame Master®och toppa med några droppar olivolja och lite flingsalt och servera med en krispig grönsallad.

 

Produkter använda i klippet;

 

 

 

 

 

Admin den 23 april 2019

RECEPT - KIRITSUKE KARRÉ

 

KIRITSUKE KARRÉ
Ca 5 – 6 portioner

 

1 kg svensk fläskkarré av högsta klass
1 stort spetskålshuvud
300 g rökt sidfläsk
3 röda svenska äpplen
1 tumstor bit färsk ingefära
2 st piri-piris
Flytande honung
Hallonvinäger (alt rödvinsvinäger)
Gula senapsfrön
Olivolja
Flingsalt
Smör

 

Putsa och rubba karrén med olivolja, salt och hela senapsfrön. Bryn ordentligt i en torr stekpanna, tillsätt därefter smör för fin färg och glacera med honung. Ös under tiden. Lägg i en ugnsfast form och häll över den smöriga karamelliserade skyn från stekpannan.

 

Skiva 2 äpplen och finriv ingefära, man behöver inte skala den. Vänd ihop och lägg det hela ovanpå karrén. Skär det tredje äpplet och lägg bitarna runt köttet i formen. Även kärnhusen går med, det finns mycket smak i dem.

 

Strö över flingsalt och baka av i ugnen på 180°C till en innertemperatur av ca 80°C. Den ska kännas mör då man sticker i den med en potatissticka eller kniv.

 

Skär spetskålen i klyftor. Rosta senapsfrö i en torr stekpanna tills de är gyllene. Mortla dem grovt. Ta hälften och krama ihop med flingsalt i en skål. Ställ åt sidan. Smörj in spetskålen rikligt med senapspulvret och olivolja samt salt. Baka av i ugnen tills de är semimjuka och har din färg.

 

Skär rökt sidfläsk i grova tärningar och stek dem med skivad piri-piri i smör, olja och lite honung. Slå på ett par matskedar vinäger. Puttra ihop till en läcker karamell.

 

När karrén är klar, låt den vila i minst 15 minuter. Mosa under tiden ihop äpplena i skyn från köttet, men ta bort kärnhusen först. Häll upp äppelskyn i en gryta. Tranchera karrén i 1,5 cm tjocka skivor. Strö lite senapssalt på snittytan.

 

Lägg upp spetskålen på ett värmetåligt fat och skeda det karamelliserade sidfläsket ovanpå.

 

Produkter använda i klippet; 

 

 

 

 

 

 

Admin den 15 april 2019 09:30

TAREQ SLÅR REKORD - MED ÖGONBINDEL

Tareq Taylor vann Kockarnas Kamp överlägset 2017 och är sedan länge stolt ambassadör för Zanmaiknivar. Under inspelningen av Kockarnas Kamp var en av deltävlingarna ett moment där rättika ska skivas på tid, med förbundna ögon. Tareq gick segrande ur deltävlingen med 105 godkända skivor på 90 sekunder. Skivorna räknas för hand och mäts. De ska vara mindre än 2 mm i tjocklek och alla skivorna måste vara skurna helt igenom.

Trots att Tareq vann tävlingen var han mycket missnöjd. Rekordet på 202 skivor satte Håkan Thörnström tidigare. Tareq har sedan inspelningen av Kockarnas Kamp varit säker på att han kan slå både sitt personliga rekord på 105 och tävlingens rekord på 202 skivor om han bara får använda sin egen kniv.

Challange coming up!

 

 

Vill ni läsa mer om knivarna från Zanmai, klicka här>>

För att läsa om Tareqs resor till Zanmai-fabriken i Seki City, klicka här>> och här>>

---

Återförsäljare av de fina Zanmaiknivarna finner ni här;

The Kitchen Lab

Cleancut.se

Royal Design

Kitchentime.se

Prokök.se

Knivenikocken.se

Knivshop.se

Lagamati.se

Garpes.se

Önska Frölunda

Bagaren & Kocken

Electrolux Karlstad

Bohman & Wiberg

NK Stockholm

Verner & Verner

Strömbergs

 

Tareq Taylor är en av många som dyrkar dessa japanska knivar.

 

Admin den 9 april 2019 13:56
Ej inloggad

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
OBS! Vi säljer endast till Återförsäljare.