Stäng

Vikingsunbloggen

RECEPT - CROQUE MASTER TOAST

 

CROQUE MASTER TOAST
1 st

 

1 tjock skiva Levain (ljust surdegsbröd)
Skivad tomat
Rejäla skivor av riktigt kvalitativ cheddar & Pepper Jack
Rökt skinka
En fin Extra Virgin Olivolja
Dijonsenap
En laddad Satake Flame Master®

 

Drissla olivolja och flingsalt på brödet.

 

Tänd Satake Flame Master®och invänta en låga. Rosta därefter ytan så oljan börjar puttra och fräsa lätt.

 

Bred på dijonsenap, lägg på skinka, tomat och ost. Gratinera med Satake Flame Master®och toppa med några droppar olivolja och lite flingsalt och servera med en krispig grönsallad.

 

Produkter använda i klippet;

 

 

 

 

 

Admin den 23 april 2019

RECEPT - KIRITSUKE KARRÉ

 

KIRITSUKE KARRÉ
Ca 5 – 6 portioner

 

1 kg svensk fläskkarré av högsta klass
1 stort spetskålshuvud
300 g rökt sidfläsk
3 röda svenska äpplen
1 tumstor bit färsk ingefära
2 st piri-piris
Flytande honung
Hallonvinäger (alt rödvinsvinäger)
Gula senapsfrön
Olivolja
Flingsalt
Smör

 

Putsa och rubba karrén med olivolja, salt och hela senapsfrön. Bryn ordentligt i en torr stekpanna, tillsätt därefter smör för fin färg och glacera med honung. Ös under tiden. Lägg i en ugnsfast form och häll över den smöriga karamelliserade skyn från stekpannan.

 

Skiva 2 äpplen och finriv ingefära, man behöver inte skala den. Vänd ihop och lägg det hela ovanpå karrén. Skär det tredje äpplet och lägg bitarna runt köttet i formen. Även kärnhusen går med, det finns mycket smak i dem.

 

Strö över flingsalt och baka av i ugnen på 180°C till en innertemperatur av ca 80°C. Den ska kännas mör då man sticker i den med en potatissticka eller kniv.

 

Skär spetskålen i klyftor. Rosta senapsfrö i en torr stekpanna tills de är gyllene. Mortla dem grovt. Ta hälften och krama ihop med flingsalt i en skål. Ställ åt sidan. Smörj in spetskålen rikligt med senapspulvret och olivolja samt salt. Baka av i ugnen tills de är semimjuka och har din färg.

 

Skär rökt sidfläsk i grova tärningar och stek dem med skivad piri-piri i smör, olja och lite honung. Slå på ett par matskedar vinäger. Puttra ihop till en läcker karamell.

 

När karrén är klar, låt den vila i minst 15 minuter. Mosa under tiden ihop äpplena i skyn från köttet, men ta bort kärnhusen först. Häll upp äppelskyn i en gryta. Tranchera karrén i 1,5 cm tjocka skivor. Strö lite senapssalt på snittytan.

 

Lägg upp spetskålen på ett värmetåligt fat och skeda det karamelliserade sidfläsket ovanpå.

 

Produkter använda i klippet; 

 

 

 

 

 

 

Admin den 15 april 2019 09:30

TAREQ SLÅR REKORD - MED ÖGONBINDEL

Tareq Taylor vann Kockarnas Kamp överlägset 2017 och är sedan länge stolt ambassadör för Zanmaiknivar. Under inspelningen av Kockarnas Kamp var en av deltävlingarna ett moment där rättika ska skivas på tid, med förbundna ögon. Tareq gick segrande ur deltävlingen med 105 godkända skivor på 90 sekunder. Skivorna räknas för hand och mäts. De ska vara mindre än 2 mm i tjocklek och alla skivorna måste vara skurna helt igenom.

Trots att Tareq vann tävlingen var han mycket missnöjd. Rekordet på 202 skivor satte Håkan Thörnström tidigare. Tareq har sedan inspelningen av Kockarnas Kamp varit säker på att han kan slå både sitt personliga rekord på 105 och tävlingens rekord på 202 skivor om han bara får använda sin egen kniv.

Challange coming up!

 

 

Vill ni läsa mer om knivarna från Zanmai, klicka här>>

För att läsa om Tareqs resor till Zanmai-fabriken i Seki City, klicka här>> och här>>

---

Återförsäljare av de fina Zanmaiknivarna finner ni här;

The Kitchen Lab

Cleancut.se

Royal Design

Kitchentime.se

Prokök.se

Knivenikocken.se

Knivshop.se

Lagamati.se

Garpes.se

Önska Frölunda

Bagaren & Kocken

Electrolux Karlstad

Bohman & Wiberg

NK Stockholm

Verner & Verner

Strömbergs

 

Tareq Taylor är en av många som dyrkar dessa japanska knivar.

 

Admin den 9 april 2019 13:56

ÅRETS JULKLAPPSTIPS

Ho-Ho-Ho! Tomten kommer säkerligen med riktigt bra och inspirerande klappar, men vill ni vara på den säkra sidan
så har vi styrt upp en liten lista med julklappstips! Vill ni ha hjälp att hitta våra återförsäljare så har vi en lista på sidan.
Det går utmärkt att söka på både namn och stad. Givetvis visas både fysiska butiker och webshoppar. 

HITTA ÅTERFÖRSÄLAJRE

 

1. SATAKE HOUCHO HAKATA

Den här japanska kockkniven, en s.k. Hakata-modell, fungerar till det mesta i köket. Den skär och hackar perfekt.
Den är en utmärkt allroundkniv och är ett mycket bra redskap till både grönsaker, fisk och kött.
Det höga bladet gör att dina knogar inte stöter emot skärbrädan.

  • Material: Hi Carbon Steel
  • Bladlängd: 17 cm
  • Slipvinkel 15 grader
  • Handtag i magnoliaträ
  • Slipas med sten eller keramiskt bryne

 

2. SATAKE VITLÖKSPRESS MED MULTIFUNKTION

En mycket snygg, rustik och rejäl vitlökspress med multifunktion från japanska Satake. Med hjälp av den lösa skivan kan
du välja om du vill finpressa, grovpressa eller skiva råvaran. När hålskivan ställs in för att skiva en råvara ska man enkelt ta bort
tryckkolvens hölje enligt instruktioner på vitlökspressen. Ett rengöringsredskap med fäste inuti handtaget medföljer.
Vitlökspressen tål maskindisk.

 

 

 

3. VULKANUS PROFESSIONAL KNIVSLIP

VULKANUS® Professional har fört hantverket knivskärpning till en nivå av perfektion – en perfekt knivslip för både raka och
tandade knivblad. 
Vulkanus erbjuder både slipning och bryning i en och samma enhet. Med en patenterad fjäderteknik och hög
kvalitet av rostfria 
stålkomponenter säkerställs både lång livslängd och säkra livsmedel.

Dessa funktioner, tillsammans med den robusta konstruktionen, gör VULKANUS Professional till den perfekta slipen för kommersiella
köksmiljöer såväl som i den glade amatörkockens kök.

 

  • Slipa och bryn stålknivar på en och samma gång.
  • Ger vassa blad, även för tandade knivar.
  • Enkel att använda, alla klarar av det.
  • Skadar inte knivens blad.
  • Vulkanus knivslip anpassar slipvinkeln efter er kniv.
  • Kan diskas i diskmaskin.
  • Material: Stainless Steel

 

4. SATAKE MULTISAX

Kökssax med 5 olika funktioner. Precisionsslipade blad och ergonomiskt utformade handtag för extra bra grepp och säker användning.
Saxens blad är titanbelagda för att tåla tuffa tag och möta dagens hygienkrav. Saxen är lätt att ta i sär för att underlätta rengöring.
OBS – saxen fungerar lika bra för vänsterhänta som för högerhänta!

 

  • Multisax med 5 olika funktioner: Sax, skrapa för fiskfjäll, skaldjurstång, flasköppnare, nötknäppare samt vakuummejsel
  • Material: Rostfritt stål med beläggning av svart titan
  • Isärtagbar för enkel rengöring
  • Tål maskindisk

 

5. SATAKE KURO CHOPPER

Kuro är en grovt hamrad kniv med ett blad av 5CR15MOV-stål (också benämnt 1.4116-stål) som är processat åtta gånger vilket ger extra
skärpa och en hårdhet på 54-56 HRC. Det långa handtaget av bränt trä med bolster och skaftände av 18/8-stål ger perfekt grepp, balans och stabilitet. 

 

  • Kuro Chopper
  • Bladlängd 18 cm
  • Vikt 586 gr
  • Handsmidd, levereras i vacker trälåda
  • Framtagna för kraft, balans och precision

 

Vill ni ha hjälp att hitta våra återförsäljare så har vi en lista på sidan.
Det går utmärkt att söka på både namn och stad. Givetvis visas både fysiska butiker och webshoppar. 

HITTA ÅTERFÖRSÄLAJRE

 

 

Admin den 30 november 2018 07:05

STJÄRNKOCKARNAS FAVORITKNIV

 

VARFÖR ÄR JUST ZANMAI DINA FAVORITKNIVAR?

 

Vikingsun har intervjuat kända kockar om vad det är med knivarna från Zanmai som gör dem så bra.

 

 

Mer info om Zanmaiknivar finner ni här

 

Tareq Taylor, Krögare & TV-kock

Det började för många år sedan när jag köpte min första Zanmai 18 cm Santoku Hybrid. En otroligt välbalanserad kniv som satt helt perfekt i handen. En suverän all-round-kniv. Rätt kniv för rätt person helt enkelt.

 

Nu använder jag nya Zanmaiserien Revolution som ju är helt otroligt bra. Det är verkligen en stor skillnad att arbeta med olika knivar, när det känns rätt så blir allt så mycket smidigare. Revolution är perfektion för mig. Håller skärpan, otroligt lätt och smidig att arbeta med och så är den också enkel att vässa upp när det behövs.

 

TV-Kocken Frederik Zäll Fredrik Roos, Kökschef Berns 

 

Frederik Zäll, TV-kock & Kokboksförfattare

Jag är lite av en knivnörd och har testat mig igenom en stor mängd olika varianter innan jag hittade exakt vad jag var ute efter. Jag älskar Zanmai, framförallt Revolution-serien där både Santoku & Kiritsuke är knivar som bara sätter sig i handen. Perfekt balans, skönt grepp med det ergonomiska och snygga skaftet, precis lagom tyngd och otrolig bra och hållbar skärpa tack vare det hårda stålet i det lövtunna bladet.

 

Fredrik Krook, Kökschef Berns Stockholm

Jag använder Mcusta Zanmai för jag älskar skärpan i bladet och dess perfekta tyngd som gör att den ligger perfekt i handen. Efter alla år jag arbetat köket så har jag hittat min absoluta favoritkniv.  

 

 

 

Ludwig Tjörnemo, Executive Sous Chef på Operakällaren Stockholm
3a i årets kock 2018.

Zanmai för mig är en helt perfekt kniv. Ett skönt stål som är lätt att hålla vasst och skärpan håller länge. Handtaget sitter skönt i handen och det är en skön balans i hela kniven. Dessutom är den extremt fin att kolla på med den stilrena och enkla designen! En kniv jag kan rekommendera.

 

Jonas Höglander, Kökschef Haymarket Stockholm

Efter nästan 20 år i branschen så lyckades jag äntligen hitta mina absolut favorit knivar, Zanmai. De har allt, utseende, balans, lagom tyngd, skärpa och tunn rygg. Ta chansen och upplev de du med!”

 

 

Certifierade återförsäljare av Zanmaiknivar

The Kitchen Lab

Cleancut.se

Royal Design

Kitchentime.se

Prokök.se

Knivenikocken.se

Knivshop.se

Lagamati.se

Garpes.se

Önska Frölunda

Bagaren & Kocken

Electrolux Karlstad

Bohman & Wiberg

NK Stockholm

Verner & Verner

Strömbergs

 

Läs mer om de olika modellerna nedan

Zanmai Modern Molybden 

Zanmai Flame Damascus

Zanmai Revolution

Zanmai Splash Hybrid

Zanmai Twisted Supreme

Zanmai Classic Damascus Corian

 

 

 

 

 

 

Admin den 22 november 2018 08:07

TAREQS JAPANRESA

 

Tareq Taylor följde med Vikingsun till Japan för att uppfylla sin dröm.

Här får vi ta del av Tareqs egna favoritbilder och minnen från resan.

 

 

’Vi hamnade på så många fantastiska platser. Städer som jag så länge drömt om att få besöka. Osaka, Seki city & Hiroshima för att nämna de stora.’

 

Läs mer om kvalitetsknivarna från Zanmai här.

 

  

 

’Jag har sedan länge varit en trogen användare av Zanmaiknivar och det var otroligt spännande för min del att få resa till Japan och Zanmaifabriken för att förstå hantverket och kvaliten på favoritknivarna. Jag har drömt om att få göra en sån här resa i över 20 år och nu har drömmen äntligen besannats. Jag fick till och med tillverka en egen kniv i Mr Fujiis smedja som jag tog bild på här.’

 

  

 

’En annan stor del av drömmen och resan var så klart den underbara maten och jag blev glad, precis så glad som bilden ovan visar, haha!’

 

När en kniv tillverkas så skärs den ut ur en stor plåt. Det som blir kvar återanvänds, blir till nya plåtar och således till nya knivar, även om Tareq såg dessa ”plåtark” som konstverk.

 

  

 

They are beautiful, you should sell them as art!’

 

VI FRÅGAR - TAREQ SVARAR

 

  1. Varför tycker du att japanska knivar är så bra, vi hörde att även Seki Citys borgmästare Kenji Ozeki frågade dig samma sak ..?

'Japanska knivar är helt enkel bäst om man vill ha en kniv som har perfekt precision, balans och ergonomi. En felbalanserad kniv går inte att jobba med då man som kock ofta står och arbetar timme efter timme. Är kniven obalanserad eller klumpig så är det inte bara jobbigt, man får dessutom ont i händerna. Japanska knivar är oftast lätta, har bättre skärpa och behåller skärpan längre. En tung västerländsk kniv fungerar bäst som köttyxa.'

 

  1. När du nu har sett japansk knivtillverkning på nära håll, var det som du trodde eller blev du förvånad över hur själva tillverkandet går till?

'Jag blev förvånad över att det var så otroligt mycket handarbete och hantverk i alla led. I mindre smedjor hade jag nog anat det, men till och med i den moderna Zanmaifabriken. Moderna material och innovativa knivar som jag själv arbetat så mycket med. Jag hade föreställt mig att fabriken var mer eller mindre helt maskinell och visst fanns det maskiner på plats, men jag tror att 90 – 95% av knivens tillverkning som har med precision att göra tas fram för hand och det var verkligen imponerande att se.

Varenda kniv slipas och testas manuellt, VARENDA KNIV! Det är därför maxkapaciteten ligger på endast 43 knivar per dag, av olika modeller. Jag hade gissat på att de producerade kanske 4 300 knivar per dag, men så var det alltså inte. Ett sant hantverk som känns när man håller i kniven.

Jag fick förövrigt själv tillverka en kniv i en liten smedja där vi jobbade ensamma, men grundprincipen i knivtillverkningen där var exakt densamma som i den stora Zanmaifabriken. Samma fascinerande hantverk.'

 

  1. Vet du vad Tareq Taylor betyder på japanska?

'Jag fick lära mig att Tareq betyder ”Mycket Glädje” och att Taylor inte betyder något alls, haha!'

 

  1. Vad var det godaste du åt i Japan?

'Ouch, jisses det var den svåraste frågan hittills! Grillrestaurangen Tsukishimaya i Osaka var ju makalöst läcker.'

 

 

'Även lunchen med hemmagjord ramen i Osaka kommer att sitta kvar i mitt minne länge. Magiskt gott!'

 

  1. I Kockarnas Kamp, som du vann 2017, skar du 105 skivor rättika med produktionens utvalda sponsorkniv. Hur många skivor tror du att du skulle kunna skära om du fått använda din egen Zanmai-kniv?

'Jag skulle gärna ta en revansch där, med min egen kniv. Tror att jag skulle klara någonstans runt 300 – 320 skivor faktiskt. Eggen på tävlingskniven i Kockarnas Kamp hade en annan profil än jag är van vid vilket gjorde att många av skivorna då inte skars helt igenom. Så blir det, man vänjer sig ju vid att jobba med de redskap som man personligen tycker är smidigast och bäst.'

 

Bonusfrågor - På en skala från 1 till 10, hur bra är du på karaoke och vem vann egentligen när du och Zanmai’s VD Tomo-san gjorde High-Five och skrek ’Zanmai Forever’ efter din sånginsats..?

'A: Haha, jag ger tyvärr mig själv en svag trea.

B: Ojoj, kommer inte ihåg – det var ett väldans tjohaj där, haha!'

 

 

Kortfattat om knivtillverkningsprocessen; 

  1. Bladet skärs ut med laser
  2. Bladet pressas med otrolig kraft i en form
  3. Stålet värmebehandlas och härdas
  4. Bolstret smids
  5. Bladet grovslipas
  6. Skaftet tillverkas
  7. Bladet monteras i skaftet
  8. Skaftet poleras
  9. Bladet poleras
  10. Kniven slipas till full skärpa

 

 

 

 

 

 

Admin den 22 november 2018 08:06

TAREQ BESÖKER ZANMAI

Tareq Taylors besök hos tillverkaren av de eftertraktade japanska knivarna han älskar

 

”Jag kunde aldrig tro att så mycket faktiskt görs för hand!”  Det är de första orden en märkbart tagen Tareq Taylor säger när vi hoppar in i bilen efter besöket i fabriken
i Seki city där knivarna från Mcusta Zanmai tillverkas.

 

Mer info om Zanmaiknivar finner ni här

 

Vi får följa Tomohiro Hasegawa, Mcusta Zanmai’s VD, in i fabriken för en exklusiv guidad tur där han visar oss hur knivarna tillverkas och vad som är hemligheten bakom den perfekta kockkniven. Tomohiro, eller Tomo-san som han kallas, är märkbart stolt över knivarna och hur hett eftertraktade de är i Sverige och även i övriga Världen.

 

Tomo-san förklarar att för att bibehålla kvalitén på knivarna kan fabriken producera endast 1 300 knivar i månaden, vilket motsvarar 43 knivar om dagen. Varje moment i tillverkningen kräver en person som övervakar processen, även de moment där maskiner finns som hjälpmedel. Bara Sverige beställer cirka 100 knivar per månad. Vi förstår Tomo-san’s bekymrade blick när han redogör för den höga efterfrågan på knivarna och fabrikens kapacitet. Inte konstigt att väntetiden ibland kan bli lång från beställning tills man får sin efterlängtade kniv.

 

Under årens lopp har Tareq lyckats samla på sig över 10 knivar av märket Zanmai och han såg extra förväntansfull ut när vi tog rygg på Tomo-san och vandrade vidare in i fabriken. När man tillverkar rostfria knivar så stansar man i vanliga fall ut bladen ur stora ark av stål. I Mcusta-fabriken används istället en laserutskärare. För att visa hur precis laserutskäraren är tar Tomo-san fram en liten fjäril utskuren ur maskinen.

 

  

Vi får se hur bladen pressas med upp till 450 tons kraft, hur handtagen till knivarna poleras till häpnadsväckande släthet och hur bolster monteras. Bladen till knivarna ”grindas” till sin rätta form och förpackningar skärs ut för hand. Till slut kommer vi fram till den station Tareq sett fram emot mest - slipstationen.

 

Innan vi knappt hunnit se oss runt i rummet hade Tomo-san virat ett förkläde runt sig. Han satte sig på en låg pall och förklarade att när han själv hjälper till i fabriken är det oftast med det här momentet. Med några självsäkra drag på två olika stenar och läderstrigeln slipade han upp kniven. Han avslutade med att skära igenom en ihoprullad frottéhandduk som går itu utan minsta problem. Ingen kniv lämnar fabriken utan att klara ”handdukstestet” förklarade Tomo-san innan han lät oss prova den sylvassa skärpan.

 

  

 

Vi lämnade fabriken i Seki City med en Tareq Taylor som var märkbart fascinerad över det gedigna hantverk och den precisa finess som ligger bakom de knivar han dagligen använder i sin matlagning. Med sig bär Tareq ytterligare två knivar som Tomo-san överraskat honom med efter rundturen. På knivbladen finns hans namn ingraverat med japanska tecken. Ett tillskott till Tareqs samling favoritknivar av märket Mcusta Zanmai och ett minne för livet.

 

  

”These are beautiful, you should sell them as art”Citat från Tareq när han hittade restmaterialet från de utskurna knivbladen utanför fabriken. Restmaterialet återvinns och blir till ännu fler knivar.

 

Certifierade återförsäljare av Zanmaiknivar

The Kitchen Lab

Cleancut.se

Royal Design

Kitchentime.se

Prokök.se

Knivenikocken.se

Knivshop.se

Lagamati.se

Garpes.se

Önska Frölunda

Bagaren & Kocken

Electrolux Karlstad

Bohman & Wiberg

NK Stockholm

Verner & Verner

Strömbergs

 

Läs mer om de olika modellerna nedan

Zanmai Modern Molybden 

Zanmai Flame Damascus

Zanmai Revolution

Zanmai Splash Hybrid

Zanmai Twisted Supreme

Zanmai Classic Damascus Corian

 

 

 

 

 

 

Admin den 22 november 2018 08:05

Chroma Type 301 - Vassaste Kniven


Den holländska konsumentföreningen Consumentenbond har i sitt magasin Consumentengids testat inte mindre än 20 kockknivar i olika prisklasser
och kommit fram till att Chroma P18 var bäst i sin klass och näst bäst av alla knivar oavsett prisklass. Kniven var dessutom vassast av alla testade knivar.
Av totalt 10 möjliga poäng så kammade Chroma P18 hem hela 8,8 poäng.

P18 är den bäst säljande kniven i hela Chroma Type 301-serien. När kniven var med i ett oberoende laboratorietest genomfört av Testfakta
utsågs den till Bäst i Test med 4,4 poäng av 5 möjliga.

Den högt ansedda engelska branschtidningen Restaurant Magazinesammanfattade sina tankar om kniven med att skriva;

”Just the right grip, just the right balance, just the right price.”
(Det perfekt greppet, den perfekta balansen, det perfekta priset.)

CHROMA TYPE 301 Design by F.A. Porsche

P18 20 cm kockkniv

  • Japanskt 301-stål i bladet
  • 18/0-stål i handtaget
  • 15 graders slipvinkel
  • Slipas med keramiskt bryne och sten
  • Levereras i presentförpackning

Ladda hem artikeln som PDF här>>



 

 

Admin den 14 september 2018 13:07

Vikingsun bjuder på Knivslipningskurs & Japansk matglädje

Vikingsun firar milstolpe! 

Tvåtusen gäster, vänner, kollegor och kunder har utbildat sig i knivslipning i vår regi och det vill vi fira! Vikingsun bjuder därför in journalister
och matbloggare till ett exklusivt evenemang med slipkurs, Japaninspirerad mat & god dryck - HELT GRATIS!

Paul & Gabriel Gustafsson är Vikingsuns knivexperter och håller i utbildningen på Vikingsuns huvudkontor i Stockholm City. Efter utbildningen
kommer de tillsammans med kokboksförfattaren & TV-kocken Frederik Zäll att bjuda på en måltid ni sent kommer att glömma.

 

 

När: 2 Juli 2018 kl 17.30
Var: Vikingsun HK, Karduansmakargatan 2C, Stockholm

Anmäl ert intresse nu, först till kvarn! Skicka ett mail till info@vikingsun.se och meddela vilken media ni skriver för. 
Givetvis går det bra att ta med sig en matlagningsintresserad vän till vårt firande!

Vassa knivar, delikat mat och dryck - utan kostnad! VÄL MÖTT!

 

 

 

 

Admin den 15 juni 2018
Ej inloggad

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
OBS! Vi säljer endast till Återförsäljare.