Tareq Taylor följde med Vikingsun till Japan för att uppfylla sin dröm.
Här får vi ta del av Tareqs egna favoritbilder och minnen från resan.
’Vi hamnade på så många fantastiska platser. Städer som jag så länge drömt om att få besöka. Osaka, Seki city & Hiroshima för att nämna de stora.’
Läs mer om kvalitetsknivarna från Zanmai här.
’Jag har sedan länge varit en trogen användare av Zanmaiknivar och det var otroligt spännande för min del att få resa till Japan och Zanmaifabriken för att förstå hantverket och kvaliten på favoritknivarna. Jag har drömt om att få göra en sån här resa i över 20 år och nu har drömmen äntligen besannats. Jag fick till och med tillverka en egen kniv i Mr Fujiis smedja som jag tog bild på här.’
’En annan stor del av drömmen och resan var så klart den underbara maten och jag blev glad, precis så glad som bilden ovan visar, haha!’
När en kniv tillverkas så skärs den ut ur en stor plåt. Det som blir kvar återanvänds, blir till nya plåtar och således till nya knivar, även om Tareq såg dessa ”plåtark” som konstverk.
’They are beautiful, you should sell them as art!’
VI FRÅGAR - TAREQ SVARAR
- Varför tycker du att japanska knivar är så bra, vi hörde att även Seki Citys borgmästare Kenji Ozeki frågade dig samma sak ..?
'Japanska knivar är helt enkel bäst om man vill ha en kniv som har perfekt precision, balans och ergonomi. En felbalanserad kniv går inte att jobba med då man som kock ofta står och arbetar timme efter timme. Är kniven obalanserad eller klumpig så är det inte bara jobbigt, man får dessutom ont i händerna. Japanska knivar är oftast lätta, har bättre skärpa och behåller skärpan längre. En tung västerländsk kniv fungerar bäst som köttyxa.'
- När du nu har sett japansk knivtillverkning på nära håll, var det som du trodde eller blev du förvånad över hur själva tillverkandet går till?
'Jag blev förvånad över att det var så otroligt mycket handarbete och hantverk i alla led. I mindre smedjor hade jag nog anat det, men till och med i den moderna Zanmaifabriken. Moderna material och innovativa knivar som jag själv arbetat så mycket med. Jag hade föreställt mig att fabriken var mer eller mindre helt maskinell och visst fanns det maskiner på plats, men jag tror att 90 – 95% av knivens tillverkning som har med precision att göra tas fram för hand och det var verkligen imponerande att se.
Varenda kniv slipas och testas manuellt, VARENDA KNIV! Det är därför maxkapaciteten ligger på endast 43 knivar per dag, av olika modeller. Jag hade gissat på att de producerade kanske 4 300 knivar per dag, men så var det alltså inte. Ett sant hantverk som känns när man håller i kniven.
Jag fick förövrigt själv tillverka en kniv i en liten smedja där vi jobbade ensamma, men grundprincipen i knivtillverkningen där var exakt densamma som i den stora Zanmaifabriken. Samma fascinerande hantverk.'
- Vet du vad Tareq Taylor betyder på japanska?
'Jag fick lära mig att Tareq betyder ”Mycket Glädje” och att Taylor inte betyder något alls, haha!'
- Vad var det godaste du åt i Japan?
'Ouch, jisses det var den svåraste frågan hittills! Grillrestaurangen Tsukishimaya i Osaka var ju makalöst läcker.'
'Även lunchen med hemmagjord ramen i Osaka kommer att sitta kvar i mitt minne länge. Magiskt gott!'
- I Kockarnas Kamp, som du vann 2017, skar du 105 skivor rättika med produktionens utvalda sponsorkniv. Hur många skivor tror du att du skulle kunna skära om du fått använda din egen Zanmai-kniv?
'Jag skulle gärna ta en revansch där, med min egen kniv. Tror att jag skulle klara någonstans runt 300 – 320 skivor faktiskt. Eggen på tävlingskniven i Kockarnas Kamp hade en annan profil än jag är van vid vilket gjorde att många av skivorna då inte skars helt igenom. Så blir det, man vänjer sig ju vid att jobba med de redskap som man personligen tycker är smidigast och bäst.'
Bonusfrågor - På en skala från 1 till 10, hur bra är du på karaoke och vem vann egentligen när du och Zanmai’s VD Tomo-san gjorde High-Five och skrek ’Zanmai Forever’ efter din sånginsats..?
'A: Haha, jag ger tyvärr mig själv en svag trea.
B: Ojoj, kommer inte ihåg – det var ett väldans tjohaj där, haha!'
Kortfattat om knivtillverkningsprocessen;
- Bladet skärs ut med laser
- Bladet pressas med otrolig kraft i en form
- Stålet värmebehandlas och härdas
- Bolstret smids
- Bladet grovslipas
- Skaftet tillverkas
- Bladet monteras i skaftet
- Skaftet poleras
- Bladet poleras
- Kniven slipas till full skärpa
Admin 2018-11-22 08:06