STÅLKNIVAR
Vanadin och Molybden ingår i de esta kvalitetsknivar av stål. Det är tack vare dess egenskaper som knivarna behåller sin skärpa en lång tid, samt att de går att bryna. Många tror att köksknivar är rostfria, med det är de inte. På engelska heter det stainless steel och med det menas stål utan äckar. Om knivar vore rostfria skulle de inte gå att få riktigt vassa. Jämför med bestick som är rostfria. Enklaste sättet att ta reda på om något är rostfritt är att testa med en magnet. En kniv fastnar men det gör inte bestick.
Citronsyra och andra starka ämnen kan ge äckar på knivblad. För att slippa fula äckar är det viktigt att kniven diskas efter varje användning och sedan torkas ordentligt. Skulle du få missfärgningar på knivbladet av till exempel rödbeta ska du polera bort det med svinto, silverputs, klorin eller tandkräm med slipmedel.
Stålknivar är tåligare än de keramiska knivarna. Det finns dessutom fler modeller att välja mellan, Till exempel knivar med flexibelt blad. Under senare år har de så kallade damasksmidda knivarna blivit populära. De smids, bankas och viks lager på lager, vilket ger ett vackert våg- format mönster på bladet. Många uppskattar även de olivslipade bladen och knivbladen med lufthål. Denna egenskap gör kniven mer följsam och får råvarorna att lossna lättare från knivbladet.