STÅLKNIVAR

Vanadin och Molybden ingår i de esta kvalitetsknivar av stål. Det är tack vare dess egenskaper som knivarna behåller sin skärpa en lång tid, samt att de går att bryna. Många tror att köksknivar är rostfria, med det är de inte. På engelska heter det stainless steel och med det menas stål utan äckar. Om knivar vore rostfria skulle de inte gå att få riktigt vassa. Jämför med bestick som är rostfria. Enklaste sättet att ta reda på om något är rostfritt är att testa med en magnet. En kniv fastnar men det gör inte bestick.

Citronsyra och andra starka ämnen kan ge äckar på knivblad. För att slippa fula äckar är det viktigt att kniven diskas efter varje användning och sedan torkas ordentligt. Skulle du få missfärgningar på knivbladet av till exempel rödbeta ska du polera bort det med svinto, silverputs, klorin eller tandkräm med slipmedel.

Stålknivar är tåligare än de keramiska knivarna. Det finns dessutom fler modeller att välja mellan, Till exempel knivar med flexibelt blad. Under senare år har de så kallade damasksmidda knivarna blivit populära. De smids, bankas och viks lager på lager, vilket ger ett vackert våg- format mönster på bladet. Många uppskattar även de olivslipade bladen och knivbladen med lufthål. Denna egenskap gör kniven mer följsam och får råvarorna att lossna lättare från knivbladet.

SKÖTSELRÅD STÅLKNIVAR

Ta hand om dina stålknivar

  • Välj underlag med omsorg. Skär aldrig direkt på diskbänken. Använd helst en träskärbräda, men plast går också bra. Använd aldrig en skärbräda i marmor. 
  • Skär aldrig i ben eller djupfryst mat med en kvalitetskniv. Det kan skada eggen. 
  • Ta för vana att alltid diska knivarna under rinnande ljummet vatten när du byter råvaror. 4. När matlagningen är avslutad ska knivarna diskas och torkas torra med en handduk. 
  • Låt aldrig en kniv ligga kvar i diskvattnet. Det är en stor skaderisk!

 

Diska dina stålknivar

  • Maskindiskmedel innehåller slipmedel som påverkar knivarnas skärpa.
  • Maskindiskmedel innehåller salt för att undvika klumpar. Saltet kan ge fula äckar på kniveggen.
  • Kniveggen kan skadas under diskprogrammet när kniven stöter mot andra bestick i bestickstället.
  • Om kniven ligger på diskstället kan den kraftiga vattenstrålen göra att eggen skadar plasten, vilken sedan börjar rosta.
  • Hettan under torkprogrammet kan påverka stålets egenskaper.
  • Det är lätt att skada sig på en kniv som står i en diskmaskin.
Ej inloggad

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
OBS! Vi säljer endast till Återförsäljare.