DE OLIKA MODELLERNA

Det finns en hel del olika varianter av knivar. Här har vi ett urval av filmer som beskriver de olika knivmodellernas användningsområden.

Petty / Skalkniv

Pettyknivar är små köksknivar i japansk design. Pettys och skalknivar kan variera avsevärt i både profil och storlek, allt från 75mm till 150mm. Petty är idealisk för små och puliga uppgifter på skärbrädan.

 

Se vårt utbud av Pettys & Skalknivar här

 

 

NAKIRI / GRÖNSAKSHACK

Nakiri / grönsakshack är dubbelslipade knivar utformade speciellt för att arbeta med grönsaker. Nakiris kännetecknas av sina plana profiler och rektangulära former. Den här profilen gör att dessa knivar är perfekta för att skära och hacka med. Nakiris är ofta tunna för att optimera prestanda.Se vårt utbud av Nakiris / Grönsakshack här

 

Gyuto / Västerländsk kockkniv

Västerländska kockknivar är oftast i samma stil som japanska Gyutos. De har vanligtvis en längd mellan 180mm och 270mm och har en relativt hög häl och platt profil. Det gör det möjligt att hugga med hälen och sedan använda den smalnande spetsen för precisionsarbetet. Man skulle kunna säga att det är en allroundkniv för det är inte ovanligt att kockar använder sin Gyuto till nästan allt i köket.

 

Se vårt utbud av Gyutos / Västerländska Kockknivar här

 

Hakata / Santoku / Japansk kockkniv

Santokus är kanske den modell av japanska knivar som etablerat sig allra bäst i resten av världen. Designen varierar mycket, men den har ofta en högre profil än Gyutos och en kraftigare avrundning vid spetsen. Precis som för Gyutos så är det inte ovanligt att kockar använder sin Santoku för i stort sett allt när det gäller matlagningen. En santoku passar utmärkt till både grönsaker, rotsaker, fisk, fågel och kött. När det gäller hakata så har den en rakt skuren avslutning ner mot spetsen, lite som en hybrid mellan Gyuto och Santoku. Den höga profilen från Santoku och den något smalare spetsen från Gyuto.

 

Se vårt utbud av Santokus / Hakatas här

 

Sashimi / Laxkniv / YANAGIBA

Detta är otroligt vackra knivar med långt blad för att kunna dra långa och hela skär, vilket i sin tur ger fina skivor av den råa fisken. Bladen är enkelslipade och är alltså anpassade efter vilken hand kocken skär med. De knivar vi har i sortimentet är alla för högerhänta, men det finns yanagibas för vänsterhänta på marknanden. Knivarna är otroligt vassa och skall så vara för att ge de rena och fina snitten. Det finns flera varianter av sashimiknivar, yanagibas som är långsmala och spetsiga, men även till exempel Tako som är helt avrundad i änden.

 

Se vårt utbud av Sashimi / Laxkniv / Yanagibas här

 

Filékniv / Urbeningskniv

Filéknivar och urbeningsknivar är till för just att filéa, putsa och bena ur. De har inte den höga profilen som behövs när man skär mot en skärbräda eftersom kocken sällan sätter kniven mot brädan. Bladet har en låg profil och är långsmalt med fin spets för precision och detaljarbete. Bena ur fisk, kött och fågel, putsa kött från tunna hinnor och senor och filéa fisk med perfektion.

 

Se vårt utbud av Filéknivar & Urbeningsknivar här

 

Trancherkniv / Slicer

Som namnet antyder så är trancherknivar och slicers till för att skära upp, skiva och tranchera kött eller fågel efter tillagning. Det långa och ibland lätt krökta bladet ger raka och fina snitt. Trancherknivar ger kocken möjlighet att skära fina tunna skivor med hög precision och ibland vill man ha perfekta centimetertjocka skivor. Perfekt skivat kött ger en mycket större och bättre smakupplevelse.

 

Se vårt utbud av Trancherknivar & Slicers här

Ej inloggad

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
OBS! Vi säljer endast till Återförsäljare.