Att bryna kniven är dagligt underhåll. Det är inte samma sak som att slipa kniven.
SB240 är ett keramiskt bryne från Satake. Handtaget är gjort av greppvänligt magnoliaträ och brynstaven är 24 centimeter lång.
Ett bryne "ställer" eggen, dvs rätar upp eggen eftersom den trubbas till och böjs vid användning. En brynstav kan användas handhållen, men man kan också ställa den med spetsen nedåt mot arbetsbänken och bryna kniven. Enklaste sättet att få lagom vinkel är då att lägga knivsbladet på sidan av brynet och sen vika ut kniven till ca "fem över" och göra en skärrörelse nedåt. Sen byter du sida och viker ut kniven till "fem i" och gör en skärrörelse nedåt. Upprepa 3 - 4 gånger per sida så har du en kniv med rak och fin egg.
Skulle det vara så att du har fått en skada på eggen eller att knivens egg helt enkelt gått av/blivit riktigt slö - då måste du slipa kniven. VI säljer japanska våtstenar vilket är det bästa när det gäller slipning av knivar.
Varför är det viktigt att ha en vass kniv i köket?
Hur håller man sin kniv vass?
Hur gör man?